Tananyag kereső

Kereső típus:    Tudáselem    Tananyag    Foglalkozás

Haladó tananyag kereső: Tananyag kereső



Tananyagok

Csokoládé, a XXI. század egyik innovatív alapanyaga projekt, videók és online feladatok

Cím: Csokoládé, a XXI. század egyik innovatív alapanyaga projekt, videók és online feladatok

Leírás:

A csokoládé alapanyagának, a kakaóbabnak a termesztéséhez, feldolgozásához kapcsolódó elméleti összefoglaló és a termelőkről egy megdöbbentő film tartozik a tananyag első részébe. Második részben a temperálás részletes bemutatása történik több kisvideo segítségével. A harmadik részben a temperált csokoládéból készíthető 4 féle bonbon és táblás csokoládé elkészítésének, díszítésének és csomagolásának lehetőségeit mutatja be filmekkel, IKT feladatokkal és elméleti leírással a tananyag. A tananyag egy 30 órás projekt keretében teszi lehetővé a csokoládéval kapcsolatos ismeretek feldolgozását a 11. osztályos cukrászok és a 13. osztályos technikusok számára.

Gyengeáramú rendszerek kiépítése

Cím: Gyengeáramú rendszerek kiépítése

Leírás:

Oktatóvideók tűzjelzők és riasztók kiépítéséhez

A gyengeáramú rendszerek rövid, átfogó bemutatása, telepítési eljárások bemutatása, kiépített hálózat készre szerelésének támogatása, ellenőrzési, karbantartási feladatok bemutatása. A kisfilmek a 10. és 11. osztályos villanyszerelő tanulók és technikus tanulók számára készült.

Hagyomány és modernitás a nemzetközi cukrászatban

Cím: Hagyomány és modernitás a nemzetközi cukrászatban

Leírás:

A projekt a cukrász tanulók utolsó féléves munkájához kapcsolódik, már a vizsgára is felkészít, az elkészült produktumok a portfólióba is betehetőek.A projekt során a tanulók megismerkednek a tasteatlas.com honlapjával, amely alapján kutatómunka keretében recepteket, helyszíneket, régiókat keresnek Olaszország és Franciaország régióiban.Receptgyűjtemény, projektleírás és fotok, videok találhatóak a tananyagban.

A tanulók megismerkednek a francia és olasz termékekhez kapcsolódó alapanyagokkal, különösen a mandulával és a citrommal, továbbá megismerkednek azokkal a különlegesebb formákkal, eszközökkel és kapcsolódó technológiai lehetőségekkel, amelyeket nyújtanak. Ezentúl a vázlatrajz készítésében is fejlődnek (a tortákhoz és a mono desszertekhez kapcsolódóan kézzel készítenek vázlatrajzokat). Mousse torta (csokoládés málna, tükörbevonattal), Mono desszertek (Kötelező: epermousse - tükörbevonattal, valamint citromdesszert, Tartlettek (Kötelező: citromos tart. Opcionális: csokoládés tart.), Macaronok (Kötelező: gyümölcsös, csokoládés.)

Ünnepi asztal projekt a 10. osztályos pincér tanulók számára

Cím: Ünnepi asztal projekt a 10. osztályos pincér tanulók számára

Leírás:

A projekt több évfolyamon is megvalósítható, az ágazati alapoktatás és a szakirányú oktatás során is megoldható. Szakképző iskolai szakmák esetén elsősorban a 9-10., technikumi szakmák esetében a 10-11. évfolyamokon javasolt, elsősorban a pincér-vendégtéri szakember és/vagy a vendégtéri szaktechnikus szakmák iránt érdeklődő vagy már azt tanulók számára.

A tanulók a csoportos feladat során 3-4 fős csoportokban karácsonyi ünnepi asztalt terveznek.

A csoportok megtervezik az ünnepi asztal étel- és italválasztékát, az asztal dekorációját, valamint a menükártyát. Ezen az ünnepi asztalon szeretnék vendégül látni a tanáraikat karácsony alkalmából.

Az ételkészítéshez a hasonló évfolyamon tanuló szakács diákok segítségét is igénybe veszik.

Épületvillamosság - elektronika - kapcsoláselosztó

Cím: Épületvillamosság - elektronika - kapcsoláselosztó

Leírás:

Feladat egy hétvégi ház világítási, dugalj és egyéb áramköreinek elkészítése! Ki kell tölteni a feladatban található táblázatot, el kell készíteni az épület villamos hálózatát, a feladatban meghatározott méréseket,  a mérési jegyzőkönyvet!

A párlatok- és a kevert italok világa

Cím: A párlatok- és a kevert italok világa

Leírás:

Jelen tananyag a Pincér- vendégtéri szakember és a Vendégtéri szaktechnikus tanulók számára készült, amelynek mentén megismerkedhetnek az aperitif és digestiv italokkal, párlatokkal, kevert báritalokkal, valamint azok elkészítési folyamatával. A rövid videókon keresztül részletesen bemutatásra kerül a Hotel Spirit bárjának széles italkínálata, amely mentén a tanulók, olyan kevésbé ismert, prémium márkákkal is találkozhatnak, amelyekkel a gyakorlati helyek jelentős részén nincs lehetőségük. A tananyag az italok mellett a különböző koktélkészítési technikák, kevertitalok készítéshez elengedhetetlen eszközök, és a különböző italok felszolgálásához feltétlenül szükséges poharak használatának elsajátításában is segítséget nyújt.

Otthonunk Villamos hálózatának korszerűsítése, felújítása

Cím: Otthonunk Villamos hálózatának korszerűsítése, felújítása

Leírás:

A projekt keretében a tanuló a saját otthonában található elavult (vagy meglévő) villamos hálózat felújítására (modernizálására) tesz kísérletet oly módon, hogy az ne csak a meglévő hálózat felújításával járjon, hanem az épület komfortjának növelése céljából egy egyszerű épületautomatikai megoldást segítségül hívva tervezi meg, mindezt a projekt keretében rajzokkal és a megvalósítás lépéseinek kibontásával, szöveges leírással és rajzi tervekkel dokumentálva, papír és/vagy digitális formában, majd az elkészült produktumot prezentáció formájában az osztály (vagy csoport) publikuma előtt bemutatja.

 

Karácsonyi aprósütik vására

Cím: Karácsonyi aprósütik vására

Leírás:

A Karácsony témaköréhez kapcsolódó projekt a 10. osztályos cukrászok és a 11. osztályos cukrász technikusok számára készült. A projekt során többféle aprósütemény készül, mely a KKK alapján is kötelező tananyag. A produktum egy sütivásár a projektben az elkészített sütiből. A tananyag tartalmaz részletes videokat a pozsonyi kifli, a mézeskalács díszítés és a habkarika készítés technológiájáról, pontos receptjéről.

Egyfazisú direktmérős fogyasztásmérőhely kialakítása és fogyasztói főelosztó megtáplálása

Cím: Egyfazisú direktmérős fogyasztásmérőhely kialakítása és fogyasztói főelosztó megtáplálása

Leírás:

A 10. évfolyamos villanyszerelők év végi projektfeladata keretében a diák egy családi ház villamos energiafogyasztás mérésére alkalmas, szabványos (tipizált – szolgáltató által előre meghatározott paraméterekkel rendelkező) mérőhelyet alakít ki egyfázisú közvetlen fogyasztásméréshez, majd vezetékel be a megadott kapcsolási rajz alapján. A mérőhelyet ellátja a szükséges túláram, túlfeszültségvédelemmel és kialakítja az áramütés elleni védelem műszaki feltételeit a szolgáltatói kisfeszültségű fogyasztói elosztóhálózat műszaki adottságaihoz igazodva (Nullázás), a szabványok előírása szerint. A kialakított mérőhelyről fogyasztói főelosztótáblát táplál meg. Kapcsolási vázlat alapján telepíti a szükséges túláramvédelmi, áramütés elleni védelmi installációs eszközöket.

 

Raktározás

Cím: Raktározás

Nagyszüleink is ették - nekünk is jó lesz tananyag

Cím: Nagyszüleink is ették - nekünk is jó lesz tananyag

Leírás:

Ez a szakács projekt a 10. osztályos szakács tanulók karácsonyra történő ételelőkészítési és –elkészítési műveleteit, valamint ezek tálalását, felszolgálását mutatja be.

Az I. félév során a szakács tanuló az alapanyagok vagy receptek összegyűjtésétől a készétel elkészítéséig minden jelentősebb munkamozzanatot bemutat és dokumentál a portfóliója részeként.

A projektben a tanulók nagymamáiktól, ismerőseiktől szereznek be karácsonyi recepteket, majd ezeket csoportmunkában egy receptkönyvben összegyűjtik. A projekt során a receptekből egy 20 szóból álló idegen nyelvi szószedetet készítenek, valamint megnézik, hogy milyen alapanyagok szükségesek a receptek elkészítéséhez. Szakmai számításokat végeznek és bevásárlólistát készítenek. A receptek közül a közösen kiválasztott recepteket elkészítik, majd ezeket egy kisebb közösség számára (tanárok, szülők, osztálytársak) fel is szolgálják (ha pincér tanulók is vannak, velük közösen). Az ebédhez vagy vacsorához menükártyát is készítenek. A projekt egyes termékeit a portfólióban is gyűjtik.

A projekt a tananyag részét képezi, ezért iskolai keretek között az elméleti és gyakorlati szaktantermekben pedagógusi, oktatói segítséggel megvalósítható.

A projekt a szakmai vizsgával összhangban került kialakításra.

EGY LAKÁS VILÁGÍTÁSI ÁRAMKÖRÉNEK MEGTERVEZÉSE

Cím: EGY LAKÁS VILÁGÍTÁSI ÁRAMKÖRÉNEK MEGTERVEZÉSE

Leírás:

A projektben egy szerepjáték részeként a tanulók feladata, hogy a tanult világítási áramkörök alkalmazásával, a lakás tulajdonosának igényeit kifejező tanuló instrukciói alapján tervezzék meg a garzonlakás valamennyi helyiségének villamos energiával történő ellátását.

Villamos készülékek és berendezések szerelése

Cím: Villamos készülékek és berendezések szerelése

Leírás:

A projekt több, önállóan is elvégezhető egynapos feladatokból álló projekthét. A feladatok során a tanulók a villamos készülékek legfontosabb szerelési algoritmusait gyakorolják, kiemelten a forgásirányváltást, a sorrendvezérlést és a transzformátorok szerelését. Az egynapos komplex feladatokat tanulócsoportok valósítják meg, a modulok az egy héten belül tetszőleges sorrendben variálhatók, lezárásként önértékeléssel és tanári értékeléssel, fejlesztő visszacsatolással