Hagyomány és modernitás a nemzetközi cukrászatban

Tulajdonságok
Tananyag típusa és iskolafokozat*:
  • tanulói projekt
  • tanári projekt
  • feladatgyűjtemény
  • szakközépiskola és szakiskola
  • szakgimnázium
  • IKT feladat
  • technikum
Szerző*: Czömpöly Eleonóra, Kropf Hajnalka
Ajánlott évfolyam*: 11. évfolyam
Ajánlott létszám*: kiscsoport (maximum 15 fő)
Időkeret*: >20 tanóra
Nehézség*: közepes (átlagos teljesítményű tanulók számára szól)
Kompetenciák*:
  • Anyanyelvi kommunikáció
  • Matematikai, természettudományi és technológiai kompetenciák
  • Kulturális kompetencia
  • Szakmai követelményrendszerből kivett kompetenciák
Tananyagfejlesztő intézménye*: Vas Megyei Szakképzési Centrum
Ágazat*:
  • Élelmiszeripar
  • Turizmus-vendéglátás
Pályázat: GINOP-6.2.3

A projekt a cukrász tanulók utolsó féléves munkájához kapcsolódik, már a vizsgára is felkészít, az elkészült produktumok a portfólióba is betehetőek.A projekt során a tanulók megismerkednek a tasteatlas.com honlapjával, amely alapján kutatómunka keretében recepteket, helyszíneket, régiókat keresnek Olaszország és Franciaország régióiban.Receptgyűjtemény, projektleírás és fotok, videok találhatóak a tananyagban.

A tanulók megismerkednek a francia és olasz termékekhez kapcsolódó alapanyagokkal, különösen a mandulával és a citrommal, továbbá megismerkednek azokkal a különlegesebb formákkal, eszközökkel és kapcsolódó technológiai lehetőségekkel, amelyeket nyújtanak. Ezentúl a vázlatrajz készítésében is fejlődnek (a tortákhoz és a mono desszertekhez kapcsolódóan kézzel készítenek vázlatrajzokat). Mousse torta (csokoládés málna, tükörbevonattal), Mono desszertek (Kötelező: epermousse - tükörbevonattal, valamint citromdesszert, Tartlettek (Kötelező: citromos tart. Opcionális: csokoládés tart.), Macaronok (Kötelező: gyümölcsös, csokoládés.)