Csokoládé, a XXI. század egyik innovatív alapanyaga projekt, videók és online feladatok

Tulajdonságok
Tananyag típusa és iskolafokozat*:
  • tanulói projekt
  • tanári projekt
  • feladatgyűjtemény
  • szakközépiskola és szakiskola
  • szakgimnázium
  • IKT feladat
  • technikum
Szerző*: Czömpöly Eleonora, Kropf Hajnalka, Tarr Bence
Ajánlott évfolyam*:
  • 10. évfolyam
  • 11. évfolyam
Ajánlott létszám*: kiscsoport (maximum 15 fő)
Időkeret*: >20 tanóra
Nehézség*: közepes (átlagos teljesítményű tanulók számára szól)
Kompetenciák*:
  • Anyanyelvi kommunikáció
  • Matematikai, természettudományi és technológiai kompetenciák
  • Digitális kompetencia
  • Kulturális kompetencia
  • Szakmai követelményrendszerből kivett kompetenciák
Tananyagfejlesztő intézménye*: Vas Megyei Szakképzési Centrum
Ágazat*:
  • Élelmiszeripar
  • Turizmus-vendéglátás
Szaktantárgy:
  • szakmai elmélet
  • szakmai gyakorlat
Pályázat: GINOP-6.2.7

A csokoládé alapanyagának, a kakaóbabnak a termesztéséhez, feldolgozásához kapcsolódó elméleti összefoglaló és a termelőkről egy megdöbbentő film tartozik a tananyag első részébe. Második részben a temperálás részletes bemutatása történik több kisvideo segítségével. A harmadik részben a temperált csokoládéból készíthető 4 féle bonbon és táblás csokoládé elkészítésének, díszítésének és csomagolásának lehetőségeit mutatja be filmekkel, IKT feladatokkal és elméleti leírással a tananyag. A tananyag egy 30 órás projekt keretében teszi lehetővé a csokoládéval kapcsolatos ismeretek feldolgozását a 11. osztályos cukrászok és a 13. osztályos technikusok számára.