Név: Csokoládé, a XXI. század egyik innovatív alapanyaga

NoPIC
 Regisztráltaknak elérhető
Általános adatok
Típus:    PDF
Szerző: Czömpöly Eleonora, Kropf Hajnalka
Témakörök:  Nincs

Leírás:

Csokoládé 30 órás projekt

A szakmai tanulmányok 2. évében (11. osztályban) ismerjük meg a XXI. század sokoldalúan felhasználható alapanyagát, a csokoládét.

A tanulók kutatásokat végeznek a csokoládé termeléséről, felhasználási lehetőségeiről, csomagolástechnikájáról, tárolásáról és a fenntarthatósággal kapcsolatban. A projektben csokoládét temperálnak és ebből a táblás csokoládékhoz kapcsolódó termékeket, saját ízesítésű bonbonokat készítenek, valamint a bonbonok és a táblás csokik csomagolásához terveznek megoldásokat, valamint ezeket meg is valósítják.

A projekt a 11. évfolyamos cukrász (pék – cukrász) tanulók részére készült, tömbösítve, duális képzőhelyen vagy iskolai tanműhelyben is végrehajtható.

A projektben a szakmai záróvizsga feladatokhoz kötelezően kapcsolódó termékek készülnek el: táblás csokoládé, krémbonbon, vágott - mártott bonbon, töltött bonbon, vizes ganache.

A projektben a csokoládé alapanyagának termeléséhez kapcsolódó fenntarthatóság és fair trade kereskedelem alapelveivel is megismerkednek a tanulók, továbbá az alapanyagok tiszteletével, takarékos bánásmódjával, valamint az elmaradott mezőgazdasági országok problémáival is találkozhatnak.

A projekthez kapcsolódnak kisfilmek (táblás csokoládé, csokoládétemperálás és bonbonkészítés témaköréhez), két hosszabb videó a kakaóbab termeléséhez, felhasználásához, valamint gyakoroltató feladatok és tesztfeladatok is rendelkezésre állnak a számonkérés és a tanulás támogatásához.

Az online tananyagot itt találja meg: https://vmszc.tudasport.hu/media/ptkcats/index/297

A projekt tömbösített módon valósul meg a Vas Megyei Szakképzési Centrum minden 11. osztályos tanulójával, a Centrum saját tanműhelyében.

 

Lejátszás